De Stichting Natuurvolgend Bosbeheer zet op deze site uiteen hoe je bos mooi kan beheren.

Mooi voor de natuur.
Mooi voor de winst.
Mooi voor koolstofopslag.
Mooi voor het oog.

Natuurvolgend bosbeheer

Het doel van Natuurvolgend Bosbeheer is om netto inkomsten uit de exploitatie van bos te genereren terwijl alle functies van het bos duurzaam behouden blijven.

Natuurvolgend Bosbeheer is rationeel en financieel-economisch ondernemerschap, wars van hobbyisme.

Elk natuurlijk bos is natuurvolgend ontstaan. Zo simpel is het.
Natuurvolgend betekent:

  • dat het bos niet door mensen maar door de natuurlijke processen wordt gevormd;
  • dat de boomsoorten en hun samenstelling dus door de natuur worden bepaald;
  • dat de beheerder het bos niet naar zijn hand zet, er hoogstens af en toe bomen uit oogst, en het dan verder weer met rust laat.

Paleispoark natuurvolgend bosbeheer

Als een bos de tijd en de ruimte heeft gekregen om zich ongestoord te ontwikkelen, wordt het heel divers: met jonge en oude bomen, verschillende soorten bomen en ook met dode, al dan niet in verrotte staat. Dat soort bos is schaars en mede daardoor waardevol. Het wordt dan ook meestal als natuurreservaat beheerd en beschermd.

Intussen beheren we bijna alle andere bossen als een vorm van “landbouw met bomen”, dus als akkers. Die bossen zijn meestal monocultures van één leeftijd. Ze blijven saai en krijgen nooit de kans om zich op natuurlijke wijze tot biodivers bos te ontwikkelen.

Als we in dat soort eentonige bossen de spontane processen die in de natuur plaatsvinden lange tijd de kans geven, worden ook die bossen natuurlijker, krijgen een grotere biodiversiteit, en worden mooier.

Gelukkig zijn er op verschillende plaatsen in Nederland voorbeelden van dat soort bossen. Ze zijn bijna altijd per ongeluk ontstaan. De getoonde foto’s zijn er voorbeelden van, gemaakt in Paleispark Het Loo bij Apeldoorn.

Als je maar genoeg van dat soort bossen laat ontstaan zou Nederland er een stuk mooier en natuurlijker uit gaan zien, en veel aantrekkelijker worden om te gaan recreëren.
En je zou er zonder bezwaar ook zo maar kleinschalig bomen uit kunnen kappen. Dat hoeft zo’n bos echt niet te schaden.

Dat is de kern van “natuurvolgend bosbeheer”: in het bos de natuur zijn gang laten gaan en af en toe verspreid bomen oogsten. Verder niets. Het bos behoudt zijn biodiversiteit en schoonheid, en de boswachter krijgt hout tot zijn beschikking, kosteloos. De natuurlijke processen bepalen hoe het bos er uit gaat zien. Het bos wordt niet langer door mensen “geslacht”, maar hoogstens “gemolken”.

bosbeelden natuurvolgend bosbeheer

De voordelen van natuurvolgend bosbeheer zijn:

  • het bosbeheer kost vrijwel niets en levert ook nog hout op;
  • het bos is heel natuurlijk en heeft grote biodiversiteit;
  • het bos wordt heel mooi;
  • het bos wordt een permanente opslagruimte voor koolstof.

Benieuwd hoe je deze aanpak kan realiseren? Jaap Kuper, secretaris van de Stichting Natuurvolgend Bosbeheer, denkt met u mee, of licht graag toe!

contact via LinkedIn / mail: info@natuurvolgendbosbeheer.nl